Microgolfoven gevaarlijk?

26.09.11

Het academiejaar begint weer en dus zullen heel wat studenten weer volop gebruik maken van de microgolfoven. Maar is dat niet schadelijk voor de gezondheid? Allerlei verhalen doen de ronde, Sam zocht uit wat er waar is.

Hij vroeg het aan Carlo Grofiels, die onderzoek heeft gedaan naar het fenomeen. Je mag je voedsel niet te hard en te lang in de microgolf verwarmen, te weinig is dan ook weer niet goed. Beluister het hele gesprek en weet welke urban legends je maar beter belang aan hecht...

We verzamelden alvast enkele receptjes voor microwave-cooking!

• Zet je hermetisch gesloten recipiënten in de microgolfoven, dan bestaat het gevaar dat het geheel explodeert onder druk van de gevormde stoom. Zorg er steeds voor dat het deksel los op de pot staat of dat de stoom uit het recipiënt kan ontsnappen via een opening in het deksel.


• Eieren mogen alleen in speciaal daarvoor ontworpen schalen in de microgolfoven worden verwarmd. Aardappelen in de schil moeten worden doorprikt. Zoniet kunnen zij eveneens in de microgolfoven exploderen.

Banaan in de microgolf
4 kleine bananen, 1 theel. citroensap, ca. 75 gr. butterscotch-chocolade, 1/2 dl. slagroom.
Leg de bananen op een bord naast elkaar en besprenkel ze met citroensap. Verwarm ze,onafgedekt, ca. 3 min op half vermogen. Doe de chocolade in een magnetronschaaltje en voeg de slagroom toe. Verwarm het ca. 90 sec. afgedekt op ca. 500 watt. Roer het mengsel goed door. Verdeel de warme bananen over 4 bordjes en schep de saus over de bananen.

Scampi met lookboter in de microgolf
12 scampi
lookboter
Neem per persoon een schaaltje. Snij de scampi onderaan in (met schaar), zodat je ze kan pellen, maar laat het staartje eraan ( handig om vast te nemen). Leg 6 scampi in een schaaltje en zet onafgedekt 1 min. in microgolf  ca. 750 Watt. Doe hetzelfde met het tweede schaaltje. De scampi omdraaien en een klontje lookboter toevoegen. Ieder schaaltje nogmaals 1 min in microgolf. Dien onmiddellijk op met stokbrood.

Tips:
Door toevoeging van paprikapoeder of pili-pili krijgt dit gerecht een pikante toets.
Maak je liever zelf lookboter: look, fijngesneden sjalot en boter vermengen en kruiden.
Hou de tijd bij: scampi drogen vlug uit en worden dan taai.
Diepvriesscampi een paar minuutjes  in warm water zetten en droogdeppen met keukenrol.   
 

Spek met eieren in de microgolf
Per persoon
2 sneetjes gerookt of vers ontbijtspek
2 eieren
peper en zout

Leg de sneetjes spek op een plat bord of schaal geschikt voor microgolf. Dek ze af met keukenpapier. Laat ± 2 min garen op ca 700 Watt.
Klop de eieren en kruid naar smaak. Giet de eieren over het spek. Laat enkele minuten stollen in de microgolf. Kijk regelmatig en roer de gestolde eieren enkele keren los. De omelet moet nog wat smeuig zijn. Serveer onmiddellijk in het warme bord (let op voor vingers). Gerookt spek is van nature zout. Pas de hoeveelheid zout aan of laat gewoon weg.